fbpx

 In fiecare dintre noi salasluieste un vis maret. Dorim sa ne traim viata in asa fel incat sa avem parte de tot ce-i mai bun.

Suntem stapanii propriului nostru destin. Cu toate ca multi cred ca destinul depinde de conditiile de viata, acesta este determinat de deciziile pe care le luam.

In atingerea telurilor noastre, un rol important il detin vitalitatea, energiile si rezistenta cu care suntem dotati. Insa toate acestea trebuie completate de studiu si de experienta.

Prin urmare programarea neuro-linvistica ne invata ca suntem capabili sa ne schimbam propria viata.

Dar cum? Doar folosindu-ne de tehnicile corecte si mai ales prin forta vointei. Pentru ca doar in acest mod ne vom putea depasi propriile limite.

Ce este programarea neuro-lingvistica?

Programarea neuro-lingvistica sau pe scurt NLP intruchipeaza unul dintre principalele modele de studiu ce faciliteaza interpretarea potentialului uman. Este vazuta ca o neurostiinta orientata catre analizarea unor diverse nivele si stadii de comunicare sau comportamentale.

Aceeasi interpretare reuneste relatiile interpersonale, precum si procesele cognitive ce stau la baza comportamentului uman, a emotiilor si a gandurilor.

Denumirea propriu-zisa este rezultata din fuziunea a trei concepte. Toate impreuna sunt considerate fundamentele acestei discipline:

a. Programarea sau software-ul

Programarea exprima un concept, o schema comportamentala. Se refera la modul in care ne orientam in construirea comportamentului si la strategiile cu care ne organizam actiunile si ideile necesare pentru concretizarea obiectivelor.

b. Componenta neuro sau hardware-ul

Are in vedere toate procesele neurologice si faptul ca orice tip comportamental isi are originile in modul in care functioneaza sistemul nervos. Se refera la modul in care gandim, percepem sau inmagazinam informatiile si experientele.

c. Componenta lingvistica

Limbajul este considerat elementul cheie al experientei mentale si totodata unul dintre instrumentele programarii neuro-lingvistice. Pentru ca vorbind despre ceva, reusim sa ne dezvaluim senzatiile si chiar sa le cream sau sa le transformam.

Care este rolul programarii neuro-lingvistice?

Potrivit lui Richard Bandler, unul dintre cofondatorii programarii neuro-lingvistice, este simplu sa schimbam ceva in momentul in care stim cum se realizeaza.

Omul se poate autodefini drept o fiinta programabila. Totodata, suntem unicele masinarii capabile sa se autoprogrameze. In plus, detinem capacitatile, priceperea si indemanarea sa punem in aplicare programe special concepute. Iar daca ceva din ceea ce facem nu corespunde asteptarilor, putem oricand sa schimbam strategia.

Insa toate acestea nu inseamna ca trebuie sa ne consideram roboti, dimpotriva. Suntem fiinte si spirite libere. Iar aceasta libertate am putea-o identifica prin abilitatea de a controla cu mintea, in mod constient, toata acea activitate a subconstientului.

Acelasi Bandler afirma despre creierul uman ca reprezinta cel mai performant dintre computere, insa ne-a fost daruit fara instructiuni.

Mai exact, programarea neuro-lingvistica intruchipeaza tocmai manualul ce insoteste creierul nostru. Infatiseaza modul in care functioneaza mecanismele comportamentale si cele de comunicare.

Cunoscand toate aceste procese, ne putem bucura de avantajele generate de iscusinta de a sti cum sa ne programam sau sa ne reprogramam comportamentul. Iar scopul final este obtinerea rezultatelor asteptate si priceperea de a putea comunica in mod eficient.

Cum a aparut programarea neuro-lingvistica?

Nu este suficient sa fim inteligenti. Cel mai important lucru este sa stim cum sa ne folosim inteligenta…

NLP este fructul anilor de cercetari orientate inspre descoperirea unor strategii comportamentale si modele lingvistice specifice oamenilor de succes. Considerata mai degraba o neurostiinta, se poate spune ca NLP studiaza modul in care limbajul ne influenteaza programele mentale.

Vazuta ca o terapie, programarea neuro-lingvistica sau NLP reprezinta rezultatul studiului a doua minti geniale, am putea spune. Este vorba despre lingvistul John Grinder si matematicianul Richard Bandler. Acestia au initiat in anul 1976 un sistem de dezvoltare personala definit drept arta de a provoca schimbarea sau studiul structurii experientelor subiective.

Originile…

Societatea moderna ne-a obisnuit sa observam si sa dam atentie doar aspectului superficial al oamenilor, a faptelor si a lucrurilor. De parca fatada este cea cu adevarat importanta. Si de cate ori ne preocupam sa depasim aceasta frontiera, ne trezim mai mult decat surprinsi de ceea ce descoperim in profunzime.

Insa pentru a ne putea imbunatati nivelul si calitatea vietii, oricare ar fi ea, este fundamental sa stim cum sa identificam dincolo de cuvinte si de aparente, esenta lucrurilor. Mai exact, trebuie sa fim capabili sa vedem lucrurile, oamenii, faptele sau imprejurarile pentru ceea ce sunt si nu pentru ceea ce ne dorim sa fie.

Privind in jurul nostru, descoperim ca unele persoane par sa faca parte din categoria celor nascuti ”cu camasa” pe ei. Unii au in permanenta parte de succes, in timp ce altii, fara sa depuna vreun efort, sunt rasplatiti cu rezultate extraordinare.

Prin anii 1970, un grup de ”studiosi” interesati de comportamentul uman, au fost preocupati sa descopere daca ”norocosii” au in comun obiceiuri si atitudini pe care involuntar, le pun in aplicare in raporturile cu familiarii, cu prietenii sau in contextul profesional.

Studiile s-au intins pe parcursul mai multor ani, timp in care ”protagonisti” au fost diversi reprezentanti ai unor categorii profesionale de succes. Rezultatele au dezvaluit faptul ca toate aceste persoane au pus in aplicare anumite modele de comunicare si comportamentale.

Faptul interesant a fost ca metodele au inceput sa functioneze si in cazul altor persoane ce au invatat si au deprins aceleasi tehnici si principii considerate potrivite. Iar odata puse in practica, au fost rasplatiti si ei cu rezultate excelente si de durata.

Tocmai pe acest concept se bazeaza programarea neuro-lingvistica.

 

Acest text nu poate fi copiat!